YLEISTIETOJA | LEHDET | LINKKEJÄ
  SISÄLLYSLUETTELOT  |  KANNET  |  ARTIKKELIHAKU  |  OHJEITA
 
"Teknologiageoilua†parhaimmillaan: Intergeo 2016
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä – Arttu Julin – Satu Räty
  Lisätiedot Intergeo-tapahtuma on maailman johtavia tapahtumia geoinformaation, maanmittauksen, fotogrammetrian ja kaukokartoituksen alalla.
  Avainsanat Intergeo, messutapahtuma, kansainvälisyys, teknologia
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 4/2016 Sivu 6
3D-virtuaalitapahtumat kiinteistöjen elävöittäjinä
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä – Tuomas Turppa – Matti Kurkela – Juho-Pekka Virtanen
  Lisätiedot Elokuussa Helsingin juhlaviikkojen Taiteiden yössä Lapinlahden mielisairaalan vanha rakennus toimi tapahtumapaikkana ääni- ja valoinstallaatiolle.
  Avainsanat ääni-installaatio, laserkeilaus, 3D-media, Lapinlahden mielisairaala, Taiteiden yö
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 3/2016 Sivu 18
Aalto-yliopiston 3D- ja valokuvausstudioissa panostetaan tutkimusyhteistyöhön ja virtuaalisuuteen
  Matti Kurkela – Marika Ahlavuo – Juho-Pekka Virtanen
  Lisätiedot Aalto-yliopiston uuden Rakennetun ympäristön laitoksen tutkimuksen ja opetuksen studiot (3D-studio ja valokuvausstudio) toimivat yhä tiiviimmässä tutkimusyhteistyössä yliopistojen, yritysten ja yhteisöjen kanssa. Yliopistoihin kohdistuneet leikkaukset ja tilojen puute ovat pakottaneet toimintatapojen uudistamiseen.
  Avainsanat 3D-studio, Aalto-yliopisto, virtuaaliset työkalut, tutkimusyhteistyö
  Tyyppi   Osasto   Nro 1/2016 Sivu 19
Aalto-yliopiston tiimin upea voitto SICK:n innovaatiokilpailussa
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä
  Lisätiedot Aalto-yliopiston opiskelijat kehittivät SICK-TiM-laserkeilaimen hyödyntämiseen innovatiivista robottikopteria, joka ratkaisee monia alan haasteita: se hyödyntää laserkeilainta samanaikaisesti linjaseurantaan, törmäyksenestoon sekä pistepilvien tuottamiseen.
  Avainsanat innovaatiokilpailu, oppilaitosyhteistyö, laserkeilain, robottikopteri, geoinformatiikka
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 3/2017 Sivu 12
Arttu julin – maanmittausalan asiantuntijana Japanissa
  Marika Ahlavuo
  Lisätiedot Arttu Julin tutustui japanilaiseen työkulttuuriin ja paikkatietoalaan puolen vuoden työkomennuksellaan Tokiossa. Millaisia ajatuksia työskentely nousevan auringon maassa herätti geomatiikan diplomiinsinöörissä ja millaista on nuoren suomalaisen maanmittausalan ammattilaisen työskennellä Japanissa osana sikäläistä kulttuuria ja asiantuntijayhteisöä?
  Avainsanat työkomennus, Japani, kansainvälisyys, työkulttuuri, geomatiikka, laserkeilaus
  Tyyppi Haastattelu  Osasto Maanmittarit maailmalla  Nro 4/2015 Sivu 10
Autonomiset ajoneuvot ja laserkeilaus
  Juha Hyyppä – Hannu Hyyppä – Anttoni Jaakkola – Leena Matikainen – Marika Ahlavuo – Juho-Pekka Virtanen
  Lisätiedot Autonomisten ajoneuvojen synnyttämät mahdollisuudet ja muutokset herättävät laajaa keskustelua yhteiskunnassa tällä hetkellä. Suomessa autonomista liikennettä on jo testattu käytännössä. Esimerkiksi robobussit tulivat kesän ja alkusyksyn aikana demokäyttöön Hernesaareen ja Otaniemeen. Demonstraatiot olivat osa SOHJOA-nimistä EAKR-hanketta, jossa partnereina ovat Metropolia, Aalto, FGI ja Tampereen teknillinen yliopisto. Laserkeilauksen huippuyksikkö asensi omat konenäkölaitteensa autonomisen pikkubussin eteen ja testasi nykytekniikan toimivuutta. Minkälaiseen tekniikkaan ajoneuvot perustuvat ja kuinka pitkällä kehitys oikeasti on?
  Avainsanat autonominen ajoneuvo, robottiauto, teknologia, laserkeilaus, SOHJOA, EAKR
  Tyyppi Haastattelu  Osasto   Nro 4/2016 Sivu 14
Avoimuudella tieto käyttöön?
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo – Matti Kurkela – Juha Hyyppä
  Lisätiedot Aalto-yliopisto on 11 ­ammattikorkeakoulun ­kanssa mukana opetus- ja kulttuuri­ministeriön kolmi­vuotisessa (2018?2020) hankkeessa, jossa avoimuutta kehitetään eteenpäin ­teemalla ?Avoin TKI, oppiminen ja ­ekosysteemi?. Hanke jatkaa avoimen ­tieteen linjoilla ­pyrkien ­edistämään ­hankkeiden, tulosten, ­aineistojen ja ­toimintamallien avoimuutta sekä tulosten vaikuttavuutta. Koska nykyinen hallitus kannustaa yrityksiä myös aineettomiin investointeihin, tulisi ymmärtää, mikä on avoimuuden rooli 2020-­luvun tutkimuksessa, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa.
  Avainsanat avoimuus, avoin TKI, IPR, julkaiseminen, T&K
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 3/2019 Sivu 27
Digikyvykkyys luo huomisen ­digitasa-arvoa
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo – Matti Kurkela
  Lisätiedot Digitaitoja painotetaan niin eri kouluasteilla kuin työelämässä ja harrastuksissa. ­Digikyvykkyys tarkoittaa tässä digiosaamisen tehokasta käyttöä ja kykyä toimia tarkoituksenmukaisella tavalla ­hyödyntäen osaamistaan. Kyse on samalla myös ns. digitasa-arvosta, kun esimerkiksi julkiset ja ­yksityiset palvelut sekä ostaminen ­siirtyvät ­asteittain verkkoon. Digiosaamista kertyy ­monelle yhä enemmän vapaa-ajalla. Yksilöiden ja ­organisaatioiden digikyvykkyydet vaihtelevat alakohtaisesti. Haasteena onkin se, miten voimme hallita ja valita laajasta digitarjonnasta omaa ja organisaatiomme toimintaa tukevaa osaamista?
  Avainsanat digitaidot, jatkuva oppiminen, osaaminen, digikyvykkyys
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 1/2020 Sivu 4
Digitaalista tulevaisuutta – Huippuosaamisella vaikuttavuutta ja vuorovaikutusta
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo – Elina Ylikoski – Juha Hyyppä – Antero Kukko – Tapio Huttula
  Lisätiedot Digitaalista tulevaisuutta -kirja syntyi halusta kertoa laajemmin tuoreesta tutkimus- ja kehitysyhteistyöstä ja siinä saavutetuista tuloksista.
  Avainsanat viittomakieli, Google, Digital News Initiative, teknologia, innovaatio, journalismi
  Tyyppi   Osasto   Nro 1/2017 Sivu 18
Elinikäinen oppiminen ja tietotyön murros
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo – Kaisa Jaalama – Elina Ylikoski
  Lisätiedot Viime vuosituhannen lopulla alkanut elinikäisen oppimisen eli jatkuvan oppimisen buumi kiihtyy edelleen. Megatrendit kuten ilmastonmuutosja kehittyvä teknologia haastavat niin yritykset kuin työntekijät päivittämään osaamistana ja uudistamaan yhteistyötapoja. Oli kyseessä yritys tai julkishallinnon organisaatio, yhä useammin tarve omaan älykkääseen erikoistumiseen ohjaa toimintaa. Kiinnostus teknologiaan ja luova mielikuvitus voivat tukea läpi elämän kestävää uuden oppimista.
  Avainsanat oppiminen, megatrendit, tietotyö, osaamistarve, teknologiakehitys
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 1/2019 Sivu 5
Google löysi Humakin viitoittaman VISUAL SIGN NEWS -hankkeen
  Mikko Äärynen – Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä
  Lisätiedot Google myönsi innovaatiorahoitusta Humanistisen ammattikorkeakoulun (Humak) johtamalle hankkeelle, jossa pääosassa on selkomuotoinen viitottu uutispalvelu. Googlen myöntämä rahoitus liittyy yhtiön Digital News Initiative -ohjelmaan jonka tarkoituksena on tukea korkealaatuista journalismia ja kehittää elinvoimaisempaa uutisekosysteemiä uuden teknologian ja innovoinnin keinoin.
  Avainsanat digitaalisuus, hubi, virtuaalisuus, korkeakoulu, kulttuuri, visualisointi
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 1/2017 Sivu 10
Hackathon rantautuu maankäyttöalalle
  Juho-Pekka Virtanen – Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo – Juha Hyyppä – Ari Laitala
  Lisätiedot Hackathonien aihealueet koskettavat myös maankäyttöalaa. Tämän syksyn aikana pääkaupunkiseudulla järjestetään ainakin kaksi tapahtumaa, jossa rakentaminen ja maankäyttö ovat keskeistä aihepiiriä.
  Avainsanat hackathon, monialaisuus, sovelluskehittäminen, palvelumuotoilu, innovaatio, open innovation demo, prototyyppi
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 3/2015 Sivu 6
Henkilökuva: tekniikan tohtori Arttu Julin
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä
  Lisätiedot Arttu Julin väitteli marraskuussa 2021 tekniikan tohtoriksi aiheenaan ”Lähifotogrammetrian ja maalaser­keilauksen hyötykäytön parantaminen fotorealistisessa 3D-kaupunkimallinnuksessa.”
  Avainsanat henkilökuva, geomatiikka, 3D, tutkimus, kaupunkimallit, fotorealistinen, jatko-opinnot
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 1/2022 Sivu 18
Hubiikilla uudenlaisia kehittämismahdollisuuksia
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo
  Lisätiedot Rakennetun ympäristön toimialalle syntyi vuonna 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Aalto-yliopiston vauhdittamana rakennetun ympäristön alalle Hubiikki, joka tarjoaa uudenlaista näkemystä tuottavuusloikkaan teknologian,visualisoinnin ja T&K-osaamisen avulla.
  Avainsanat Hubiikki, hub, T&K, rakennettu ympäristö, korkeakoulu
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 4/2015 Sivu 20
Insinööriosaaminen esillä näyttelyissä - vuorovaikutusta monialaisen tuottamisen keinoin
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä
  Lisätiedot Näyttelyissä tutustutaan tilaan koottuun kokonaisuuteen rennosti, osana muuta yleisöä. Parhaimmillaan näyttelykokemus virkistää ja innostaa katsomaan tuttua ja tarinallistettua ympäristöä tai ilmiötä uusin silmin.
  Avainsanat näyttelyt, tuottaminen, digiaika, tiedon näkyvöittäminen
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 4/2019 Sivu 4
Jukka Heinonen – professoriksi Islannin yliopistoon
  Marika Ahlavuo
  Lisätiedot Jukka Heinonen siirtyi elokuussa 2014 Aalto-yliopistosta tutkijatohtorintehtävistä professoriksi Islannin yliopistoon. Sustainable Built Environment – kestävä kaupunki ja kestävät yhdyskunnat on aihe, jossa riittää tutkittavaa lähivuosikymmeniksi.
  Avainsanat Jukka Heinonen, kestävä kaupunki, kestävät yhdyskunnat, kestävä kehitys, sustainable built environment, Islanti
  Tyyppi Haastattelu  Osasto   Nro 3/2014 Sivu 22
Kaupunkikehittäminen tarvitsee tietojohtamista ja inhimillistä luovuutta houkuttelevuuden ja uudenlaisten palveluiden luomiseksi – ja ripauksen insinööriosaamista
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo
  Lisätiedot Oulussa järjestettiin 4.–6.5.2015 kaupungin ja yliopiston yhteistyönä konferenssi ”Intelligent Community Development & Smart Market Creation”. Ouluun kokoontui yli 300 maailmanluokan osaajaa verkostoitumaan, jakamaan parhaita käytänteitä ja ideoita. Päivien tavoitteena oli tuoda esille, kuinka tärkeää on luoda kaupungeista ja yhteisöistä elinvoimaisia, houkuttelevia ympäristöjä sekä taata uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia digitaalisille markkinoille.
  Avainsanat smart city, älykaupunki, kaupungin johtaminen, digitaalisuus, oppimisympäristö
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 2/2015 Sivu 37
Keittokirjallinen reseptejä tutkimus-, ­kehittämis- ja innovaatiotoiminnan avoimuuteen ja oppimiseen
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä – Matti Kurkela – Juha Hyyppä
  Lisätiedot Aalto-yliopisto oli 11 ammattikorkea­koulun kanssa mukana Opetus- ja kulttuuriministeriön kolmivuotisessa (2018?2021) hankkeessa, jossa avoimuutta kehitettiin eteenpäin teemalla ?Avoin TKI, oppiminen ja ekosysteemi?.
  Avainsanat TKIO, avoimuus, ekosysteemi, oppiminen, keittokirja
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 4/2021 Sivu 34
Kokemuksia museon virtualisoinnista pandemia-aikana
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä – Hannu Handolin – Sebastian Aho – Toni Rantanen – Matti Kurkela
  Lisätiedot Suomen siirryttyä maaliskuun puoli­välissä poikkeustilaan kulttuurilaitokset teattereista konserttisaleihin ja museoihin sulkivat ovensa. Onneksi sen ei tarvitse tarkoittaa kulttuurista luopumista. 3D-virtualisoinnit mahdollistavat näyttely­esineisiin tutustumisen museo­tilojen ­ulkopuolella. Museoiden ­arkistoissa ­oleviin yksittäisiin Suomen kansan ­historian ­kansallisaarteisiin pääsee ­tutustumaan vaikka omalta kotisohvalta.
  Avainsanat Kansallismuseo, 3D-virtualisointi, avoin tiede, tiedetuottaminen, digiaikaistaminen
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 2/2020 Sivu 10
Kulttuurialoista 3D:n suurkäyttäjiä
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä
  Lisätiedot Yhdistämällä valokuvamaista visuaalisesti näyttävää materiaalia digitaaliseen saavutetaan kulttuurialalla uudenlaisia kävijäkokemuksia ja elämyksiä. Virtuaalitodellisuus (VR) ja lisätty todellisuus (AR) mahdollistavat yhä laajemman saavutettavuuden ja elämyksien kokemisen digitaalisesti ajasta ja paikasta riippumatta. Virtuaalinäyttelyt ovat oiva esimerkki tästä.
  Avainsanat virtuaalitodellisuus, lisätty todellisuus, tarinnankerronta, digitalisaatio, kulttuuriala
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 2/2016 Sivu 35
Kymmenen haastetta rakennus- ja kiinteistöalan digitalisointiin
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo – Juho-Pekka Virtanen
  Lisätiedot Voivatko koulutukseen tehtävät nopeat päivitykset, näkyväksi tehdyt tietovirrat ja valtion kärkihankkeisiin kohdennettu panostus toimia T&K-yhteistyöratkaisujen vauhdittajina? Miten saadaan uutta digitaalista arvonluontia esitettyyn kymmeneen esimerkkiin?
  Avainsanat kaupunkimalli, lisätty todellisuus, tietomalli, robottiauto, esineiden internet, pellillistäminen
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 3/2016 Sivu 10
Käyttäjälähtöisyys ja monialaisuus kiinteistö- ja rakennusalan tulevaisuutena
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo
  Lisätiedot Kehittyvän kiinteistöalan osaamisen linkittämiselle yli totuttujen rajojen on kysyntää. Muutosvoimia ovat niin väestön ikääntyminen, joka luo uudenlaisia tarpeita tuottaa kiinteistöalan palveluita ja tuotteita kasvavalle kuluttajajoukolle, kuin myös kansainvälistyminen, elinkaariajattelu, kestävä kehitys ja uudet palvelut, energia ja uudenlainen tulossa oleva kaupunkisuunnittelukulttuuri.
  Avainsanat kaupunkisuunnittelu, kiinteistöpalvelut, palveludesign, kestävä kehitys
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 2/2013 Sivu 20
Laser Scanning 2007 and SilviLaser 2007 Espoossa 12.–14.9.2007
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo
  Lisätiedot Laserkeilaus on eniten kasvava tutkimusalue modernissa maanmittauksessa ja sen hyödyntämisessä. Kuluvan vuoden alan tapahtumien kuten Paikkatietomarkkinoiden sekä Kaukokartoituspäivien esityksistä useat sivusivat laserkeilausta. Suomi onkin laserkeilaustutkimuksen kärkimaita.
  Avainsanat laserkeilaus, laser scanning, SilviLaser
  Tyyppi Uutinen  Osasto   Nro 4/2007 Sivu 50
Laserkeilauksen huippuyksikkö 2014–2019 - Maankäyttöalalta Suomen tutkimuksen lippulaivaksi
  Marika Ahlavuo
  Lisätiedot Laserkeilauksen avulla kohteesta voidaan tuottaa kustannustehokkaasti geometrisesti tarkkaa 4D-mittaus- ja paikannustietoa, joka on hyödynnetävissä monialaisesti älykkäissä tulevaisuuden ratkaisuissa. Huippuyksikön osapuolet täydentävät hyvin toisiaan, jolloin katetaan alan laitetekniikan tutkimus ja kehitys sekä potentiaaliset sovellukset. Tutkimusalueina ovat mm. nopeiden piirien elektroniikka, liikkuvien laserkeilausjärjestelmien rakentaminen ja paikannusteknologiat. Huippuyksikön tavoitteena on kehittää laserkeilausmenetelmiä sekä -laitteita, analysointimenetelmiä ja sovelluksia maankäyttö-, metsä- ja insinööritieteiden rajapinnoilla.
  Avainsanat laserkeilaus, huippuyksikkö, 3D-kartta, 3D-internet
  Tyyppi Haastattelu  Osasto   Nro 3/2014 Sivu 25
Luonnonvarariskien hallintaa tarkoilla paikkatietomenetelmillä
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä
  Lisätiedot Nyt on tarve avoimempaan tiedonkulkuun ilmastonmuutostutkimuksesta päättäjille ja kansalaisille.
  Avainsanat ilmastonmuutos, riski, luonnonvarat, paikkatieto, GeoIT, myrsky, Metropolia, Aalto, Geodeettinen laitos, mobiili, 3D
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 4/2012 Sivu 7
Maanmittausalan uudistuminen?
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo
  Lisätiedot Maanmittauspäivät tarjosivat tällä kertaa runsaasti aineksia myös alan tulevaisuuspohdintoihin.
  Avainsanat Maanmittauspäivät, maanmittausala, tulevaisuus
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 2/2014 Sivu 16
Matkailu- ja teatteriala fanittavat maanmittausosaamista
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä
  Lisätiedot Tilastokeskuksen mukaan ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset Suomessa lisääntyivät 14,5 prosenttia tammi–lokakuussa 2017. Matkailuala ja sen oheispalvelut ovat siirtymässä yhä enemmän myös digitaalisiksi ja verkkoon. Meeting Professionals Internationalin mukaan Yhdysvalloissa tapahtumateollisuuden arvoksi on vuositasolla arvioitu yli 220 miljardia euroa ja Britanniassakin yli 60 miljardia euroa. Matkailu- ja teatteriala kokeilevat ennakkoluulottomasti maanmittauksessa käytettäviä teknologioita laajentamaan omaa tarjontaansa yhä vaativammalle yleisölle.
  Avainsanat matkailu, turismi, tapahtumateollisuus, virtuaalitodellisuus, 360-kuvaus
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 1/2018 Sivu 5
Matti Vaaja digitaalisen fotogrammetrian professoriksi - haasteina katastrofien ennakointi, älykkäät ratkaisut ja itseajavat autot
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä
  Lisätiedot TkT Matti Vaaja, 34, nimitettiin apulaisprofessoriksi viisivuotiskaudeksi Aalto-yliopiston Rakennetun ympäristön laitokselle elokuun alusta. Professuurin ala on geoinformatiikka, erityisesti digitaalinen fotogrammetria. Aiempaa suomalaista fotogrammetrian professuuria Aalto-yliopistossa hoitaa edelleen professori Henrik Haggrén.
  Avainsanat professuuri, Aalto-yliopisto, Rakennetun ympäristön laitos, digitaalinen fotogrammentria, tutkimus
  Tyyppi Haastattelu  Osasto   Nro 3/2017 Sivu 24
Missä ovat asukkaiden näköiset kohtaamispaikat rakennetussa ympäristössä?
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä
  Lisätiedot Työn perässä pääkaupunkiseudulle pakkautuu yhä enemmän asukkaita samaan aikaan, kun maaseudulla tuskastellaan kylien tyhjenemistä. Pääkaupunkiseudun toivotaan tarjoavan asukkailleen työn ja asunnon lisäksi läpi vuoden laajan kattauksen tapahtumia, kulttuuripalveluita ja harrastusmahdollisuuksia. Sisätilojen ohella asukkaiden kohtaamispaikkoina toimivat rakennetun ympäristön ulkotilat kuten puistot, rantareitit ja muut virkistyskäyttöön suunnitellut ulkoilualueet. Miten on käynyt ihmisten kohtaamisille, vuorovaikutukselle ja yhteiselolle rakennettua ympäristöä uudistettaessa?
  Avainsanat kaupunkitila, yhteisöllisyys, kaupunkikehittäminen, rakennettu ympäristö, asukaslähtöisyys
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 2/2017 Sivu 6
Mistä maankäyttöalalle draivia?
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo
  Lisätiedot Maankäyttöalan koulutus, tutkimus- ja kehitystoiminta on vahvassa murroksessa Suomessa. Maailmanlaajuiset kehitystrendit ovat vahvasti suuntautumassa mm. kohti älykkäitä kaupunkeja ja ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien hallintaa ja -havainnointia. Myös uudenlaiset yhteisölliset paikkatietopalvelut ja avoin data tarjoavat runsaasti monialaista tiedon soveltamista. Tutkimussektorin, yliopistojen sekä korkeakoulujen yhdistämisestä aiheutuvat muuttuvat vastuut järisyttävät maankäyttöalaa. Alan täydennyskoulutus ja palvelurakenne muuttunee myös rajusti, kun mm. ammattikorkeakoulut rakentavat omia maksullisia liiketoimintakonseptejaan. Viime vuosien myllerryksessä maankäyttöalalle on tosin sadellut kunniaakin totuttua enemmän.
  Avainsanat maankäyttöala, koulutus, T&K, tulevaisuus, yhteistyö
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 1/2015 Sivu 26
Mitä jos Suomessa käy "Notre Damet"
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä – Antero Kukko – Harri Kaartinen – Juha Hyyppä
  Lisätiedot Notre Damen katedraalin tulipalo Pariisissa ennen pääsiäistä 15.4.2019 herätti huolta niistä uhkista, jotka vaanivat niin kansainvälisiä kuin kotimaisia kulttuurikohteita. Useimmissa kulttuurikohteissa ei ole erityistä datasuojelupolitiikkaa siitä, miten ulkoisien uhkien riskiä voidaan vähentää tai niihin voitaisiin varautua. Luonnonkatastrofit, kuten tulvat, maanjäristykset ja tulipalot sekä sota ovat pyyhkäisseet historiamme aikana maailmankartalta useamman kulttuurikohteen. Suomessa on huippuosaamista digitaaliseen rakennetun ympäristön dokumentointiin ja mallintamiseen, joiden avulla voidaan vaurioituneita tai kokonaan tuhoutuneita kohteita restauroida, rakentaa uudelleen tai esittää virtuaalisesti.
  Avainsanat kulttuurikohteet, turvallisuuskoulutus, restaurointi, arkistointi, 3D
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 2/2019 Sivu 16
Mitä vuonna 2021?
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo – Mika Lindholm
  Lisätiedot Nykyiset trendit ja megatrendit sekä niiden ­vaikutukset ulottuvat niin yksilöiden kuin ­yritysten, ministeriöiden, kaupunkien ja kuntien, tutkimuslaitosten sekä koulutusorganisaatioiden toimintaan ja strategioihin. Katsauksia tulevaisuuden signaaleista, trendeistä, teknologioista ja niiden vaikutuksesta yhteiskunnan eri toimintoihin julkaistaan tuon tuostakin. Katsauksia ­seuraamalla voi pysyä mukana maailman muutoksessa ja teknologian ­kehityksessä. Trendit ja verkostojen toiminnan ­ennakointi ovat yhä tärkeämpiä. Varsinkin ­yliopisto- ja korkeakoulu­toiminnan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminassa (TKI) ja yritystoiminnassa globaalit trendit ja niiden vaikutusten ennakointi ovat usein avainasemassa. Rahoittajat, kuten Business ­Finland, Suomen Akatemia, säätiöt ja EU suuntaavat uusimpia rahoitusohjelmiaan trendit huomioiden. Olemme poimineet tähän artikkeliin tarkasteluun muutamia kiinnostavia yksittäisiä kehityssuuntia ja teknologioita, joita jakamamme yhteinen tulevaisuus sisältää.
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 3/2020 Sivu 14
Modernin maanmittausalan trendit ja haasteet
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo
  Lisätiedot Miten vastaamme tulevaisuuden haasteisiin? Halutaanko tulevaisuutta rakentaa keskitetysti eri tieteenalojen ja maanmittausalan välillä?
  Avainsanat trendit, yhteiskunnalliset haasteet, maanmittausalan tulevaisuus, kuluttajakäyttäytyminen
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 2/2011 Sivu 26
Monialaisesti ratkaisuja kaupungistumiseen
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo – Markku Markkula – Lars Miikki – Juha Hyyppä – Pentti Launonen
  Lisätiedot Kaupungistumisen haasteena on saada aikaan parempaa vähemmällä ja päästä lähemmäksi kestävää ja ihmiskeskeistä palveluyhteiskuntaa. Toisaalta ratkaisuja pyritään luomaan yhdessä kaikkien alueen toimijoiden kanssa. Tämä tapahtuu hyödyntäen eri osapuolten osaamista ja näkemyksiä verkostomaisesti ja tiivistämällä yhteistyötä sekä avoimuutta osin kasvavan digitaalisuuden sekä uudenlaisten yhteiskehittelyja demonstraatioalustojen avulla.
  Avainsanat EUE, kaupungistuminen, monialaisuus
  Tyyppi Artikkeli  Osasto EUE – Ajatuksia ohjaava tekeminen  Nro 3/2013 Sivu 20
Monipuolistuva data ja tieto-ohjaus rakennetussa ympäristössä
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo – Mika Lindholm – Arttu Julin – Kauko Viitanen – Petteri Alho – Matti Kurkela
  Lisätiedot Rakennetun ympäristön ala ­uudistuu tieto-ohjauksen lisääntyessä. ­Paljon ­kehitystyötä tarvitaan, että ­mittalaitteiden keräämän datan ­hallinnasta päästään datan aktiiviseen käyttöön osana tieto-ohjattua ­rakentamista. ­Muutoksessa ajureina ­toimivat uusiutuva teknologia ja tuotteet, joissa ­yhdistyvät tekoäly ja ­digitaaliset työkalut sekä ­työtavat. Päätöksentekoa varten tarvitaan ­erikoistumista datan moniammatilliseen jalostamiseen ja käyttöön, mutta kuinka voidaan hallita tuottavuutta, aikaa, laatua ja kustannuksia?
  Avainsanat data, digitaalisuus, rakennettu ympäristö, mittaustekniikka, mallinnus
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 1/2022 Sivu 14
Näkökulmia asiakkuuksien johtamiseen koulutus- ja tutkimusorganisaatioissa
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä – Elina Ylikoski
  Lisätiedot Yrityselämän asiakkuudet poikkeavat melkoisesti yliopistojen ja tutkimusta tekevien organisaatioiden vastaavista. Asiakkuuksien hallinta ja niiden arvon johtaminen ovat täsmentyneet yliopistoissa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kun asiakkaat on tunnistettu organisaation tärkeimmäksi pääomaksi, voidaan asiakkuuksia johtamalla ja huomioimalla asiakkaiden tarpeet päästä totuttua parempaan tulokseen.
  Avainsanat asiakkuus, kumppanuus, ekosysteemi, johtaminen
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 4/2019 Sivu 14
Onko ratkaisuja ­aineistojen avaamiseen?
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo – Juha Hyyppä – Arttu Julin – Matias Ingman – Petri Rönnholm – Matti Kurkela – Antero Kukko – Mika Lindholm – Janne Matilainen – Teuvo Heimonen – Matti Vaaja
  Lisätiedot Tämä artikkeli on jatkoa Maankäyttö-lehdessä 3/2022 ilmestyneeseen artikkeliin. Artikkelissa pohditaan eri näkökulmia ja mahdollisia ratkaisuja rakennetusta ympäristöstä tuotettujen aineistojen avaamiseksi. Aalto-yliopiston geoinformatiikkaryhmän, MeMo-instituutin, ­Metropolian ja Lapin ammattikorkeakoulun sekä Maanmittauslaitoksen Paikka­tietokeskuksen kirjoittajat omaavat vankan kokemuksen opettajina ja ­tutkijoina vaihtuvissa TKI-hankkeissa.
  Avainsanat avoin data, ratkaisut, kannusteet, 3D, paikkatiedot, tiede, avoimuus, tulevaisuus
  Tyyppi Artikkeli  Osasto Näkökulmia avoimiin rakennetun ympäristön aineistoihin  Nro 4/2022 Sivu 29
Opetusta kilpailuttamalla uutta osaamista?
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo
  Lisätiedot Olisiko korkeakouluopetuksessa mahdollista virittää uudenlaista ajattelua liittyen opetuksen uudistamiseen ja asiantuntijaosaamisen hyödyntämiseen yli tuttujen rajojen? Olisiko yritysten, koulutus- ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyönä saavutettavissa kansallisesti nykyistä merkittävämpää tiedon ja osaamisen kasvua?
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 3/2017 Sivu 20
Osallistuminen uusiksi 3D-virtuaalimaailmoilla
  Hannu Hyyppä – Juho-Pekka Virtanen – Marika Ahlavuo – Tommi Hollström – Juha Hyyppä – Markku Markkula – Lingli Zhu – Markus Holopainen
  Lisätiedot Eurooppalaisen digitaaliagendan tavoitteena on hyödyntää nykyaikaisen tieto- ja viestintäteknologian mahdollisuudet kestävän kehityksen, sosiaalisen osallisuuden ja työllisyyden edistämisessä. Tätä kautta Suomella on tavoitteena olla merkittävä toimija EU 2020 -strategian tavoitteiden toteuttamisessa. Suomi on tietomallintamisen osalta maailman johtavia maita ja tavoitteena onkin kehittää virtuaalisuutta ja alueellista tietomallintamista kansainvälisille markkinoille.
  Avainsanat EUE, 3D-virtuaalimaailma
  Tyyppi Artikkeli  Osasto EUE – Ajatuksia ohjaava tekeminen  Nro 3/2013 Sivu 26
Oy Suomi Ab:lla huutava tarve kehitys- ja teknologiajohtajille
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo
  Lisätiedot Noususuhdanteiden aikana kehitys- ja innovaatiotoimintaan panostetaan paljon. Älykästä erikoistumista tavoiteltaessa avainasemassa ovat mm. osaamisen luominen ja siirtäminen sekä tavoitellun kilpailukyvyn lisääminen tulosten kaupallisessa hyödyntämisessä ja näkyvyydessä. Uusimman osaamisen ja toimintatapojen vieminen liike-elämään ja koulutukseen on suomalaisen kilpailukyvyn edellytys. Tarvitaanko tähän valtakunnallisia kehitys- ja teknologiapäälliköitä toteuttamaan yhteinen tehtävä mitattavin tuloksin?
  Avainsanat innovaatiojohtaminen, tutkimusjohtaminen, asiantuntijuus, IPR, patentti, pilotointi, T&K
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 3/2015 Sivu 24
Pari vuosikymmentä digitaalisen kulttuurin kelkassa
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä
  Lisätiedot Vuoden 2001 alussa fotogrammetrian ja kaukokartoituksen laboratorio eli voimakasta digimurrosta. Perinteisen maanmittaustutkimuksen rinnalle alkoi kehittyä monialainen tutkimus- ja kehitystoiminta. Tähän vaikutti vahvasti se, että prof. Henrik Haggrén teki totutusta kaavasta poikkeavia avauksia. Koulutussuunnittelija Marika Ahlavuon saaminen Dipolista vastaamaan verkostoyhteyksistä ja tiedon mallintamisesta sekä tutkijatohtori Hannu Hyypän rekrytointi avaruustekniikan tutkimusryhmästä pohjautui jo aikaisempaan yhteistyöhön.
  Avainsanat fotogrammetria, kaukokartoitus, digimurros
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 2/2018 Sivu 34
Pirstaloitunut T&K vaatii Big Picturen ja kansallisen strategian
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo
  Lisätiedot Alkanut vuosi on käynnistynyt keskustelulla tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoituksen (yliopistoissa T&K ja ammattikorkeakoulussa TKI) sekä kokeilulähtöisten yhteistyöalustojen tehokkaammasta hyödyntämisestä. Lisäksi tarve tutkimuksessa syntyneen tiedon nykyistä nopeampaan yhteiskäyttöön on lisääntynyt. Kotimaan T&Kympäristöjen ja infrastruktuurien osalta on virinnyt tarve kehittää parempia, toimivia ja suurempia yhteistyöalustoja eli osaamiskeskuksia. Yliopistot, korkeakoulut ja tutkimuslaitokset perustelevat opetus- ja kulttuuriministeriölle, joka vastaa korkeakoulu- ja tiedepolitiikan suunnittelusta ja toimeenpanosta Suomessa, parhaillaan lisärahoituksen välttämättömyyttä myös innovaatiorahoituksen lisäämiseksi.
  Avainsanat TKI, tutkimus ja kehitys, T&K, innovaatiorahoitus, yhteistyöalusta, korkeakoulupolitiikka
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 2/2017 Sivu 20
Pistepilvillä digitalisoitua 3D-Suomea
  Hannu Hyyppä – Harri Kaartinen – Marika Ahlavuo – Juha Hyyppä – Antero Kukko
  Lisätiedot Pistepilviä keräävät tulevaisuudessa yksittäiset kansalaiset, työkoneet ja autot, jolloin muodostuu pistepilviekosysteemi. Pointcloudhankkeessa eri alojen osaajat hakevat yhdessä ratkaisuja, joiden avulla julkishallinnon säästöt ja yritysten kasvu ovat mahdollisia.
  Avainsanat älykäs kaupunki, 3D-malli, pistepilviteknologia, digitalisaatio
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 2/2016 Sivu 14
Pitäisikö aineistoja avata?
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo – Juha Hyyppä – Matias Ingman – Arttu Julin – Petri Rönnholm – Matti Kurkela – Antero Kukko – Matti Vaaja
  Lisätiedot Avoimeen tutkimus-, kehitys- ja innovaatio­toimintaan (Avoin TKI) on Suomessa panostettu näkyvästi kymmenisen vuotta. Syntynyttä tietoa ja aineistoa halutaan yhteiskunnan käyttöön yhä enemmän. Artikkelissa pohditaan näkökulmia rakennetusta ympäristöstä tuotettujen avoimien aineistojen avaamiseksi ja toisaalta, kuinka opetuksessa voidaan hyödyntää tai jakaa avointa aineistoa. Aalto-yliopiston geoinformatiikkaryhmän, MeMo-instituutin, Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen kirjoittajat omaavat vankan kokemuksen opettajina ja tutkijoina vaihtuvissa TKI-hankkeissa.
  Avainsanat data, 3D, paikkatiedot, tiede, avoimuus, jakaminen
  Tyyppi Artikkeli  Osasto Näkökulmia avoimiin rakennetun ympäristön aineistoihin  Nro 3/2022 Sivu 25
Pitäisikö maailman näyttää erilaiselta rakennetun ympäristön tohtorin silmin?
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä – Henrik Haggrén
  Lisätiedot Vielä vuosituhannen vaihteessa tohtoriksi opiskelevat tekivät väitöskirjansa pääsääntöisesti työnsä ohessa. Väitöskirjan aihe saattoi poiketa paljonkin omasta päivätyöstä. Nykyisin suurella osalla tohtorikoulutettavista väitöskirjaopinnot ja koulutus sujuvat osana väitöskirjan aihealueeseen liittyvää työpäivää. Muutos entiseen on merkittävä. Yliopistoilla on paine tuottaa moniosaavia tohtoreita ja näin tukea yhteiskunnan kehittymistä. Tohtorikoulutettavat saavat myös koulutusta mm. ennakoinnista, verkostoitumisesta, projektien hallinnasta, osaamispääomasta ja immateriaalioikeuksista.
  Avainsanat tohtorikoulutus, Aalto-yliopisto, rakennettu ympäristö, arviointi, ura
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 4/2020 Sivu 4
Pääkaupunkiseudulle kootaan rakennetun ympäristön alalle kansainvälisesti korkea­luokkaista oppilaitos- ja ­tutkimusverkostoa
  Marika Ahlavuo – Lars Miikki – Anna-Stina Tähkävuori – Hannu Hyyppä
  Lisätiedot Oppilaitos- ja tutkimusverkoston tavoitteena on luoda rakennetun ympäristön alan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan yhteistyön ekosysteemi, nostaa alan tunnettavuutta, kasvattaa yritysten kilpailukykyä ja lisää vetovoimaa rakentamisen toimialalla. Yhteistyön tarkoituksena on kattaa koko rakennetun ympäristön ja rakentamisen elinkaari, kaavoituksesta, suunnittelusta aina korjaamiseen ja purkamiseen asti. Monitahoinen rakennusalaa laajentava yhteistyö tuo selvästi lisää potentiaalia luoda innovaatioita ja uutta liiketoimintaa.
  Avainsanat rakennettu ympäristö, kiertotalous, paikkatieto-osaaminen, oppilaitosyhteistyö, ekosysteemi
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 3/2023 Sivu 12
Rakennetun ympäristön suunnitteluun mittatarkkaa virtuaalisuutta
  Juho-Pekka Virtanen – Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo – Tommi Hollström – Juha Hyyppä – Markku Markkula – Matti Kurkela – Kauko Viitanen – Lingli Zhu – Jussi Lehtinen
  Lisätiedot Tulevaisuuden 3D-wikipedia luo uudenlaisen lähestymistavan aluesuunnitteluun. Rakennetun ympäristön suunnittelijat, virkamiehet ja asukkaat pääsevät tulevaisuudessa nopeampaan dialogiin virtuaalimaailmassa. Yhteisen tietämyksen hallinnan avulla virtuaalimaailma tarjoaa jaetun alustan, joka luo arvoa monialaiselle rakennetun ympäristön suunnittelulle, käyttäjälähtöisten liiketoimintojen kehittämiselle ja tulevaisuuden kiinteistöalalle.

(Mainittujen lisäksi kirjoittajina myös Tapani Honkanen ja Markus Holopainen.)

  Avainsanat EUE, virtuaalimaailma, mittatarkka virtuaalimalli, 3D-wikipedia
  Tyyppi Artikkeli  Osasto EUE – Ajatuksia ohjaava tekeminen  Nro 3/2013 Sivu 28
Smart City – kilpailukykyinen ja energisoiva kaupunki
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo
  Lisätiedot Älykkäät kaupungit ovat ihmisläheisiä ja avoimempia ympäristöjä tarjoten tietoa ja palveluita edistämään kaupunkilaisten hyvinvointia sekä yhteiskunnallista keskustelua. Kaupungin tuottamien uudenlaisten palveluiden ja aktiviteettien avulla voidaan parantaa asukkaiden elämisen laatua. Kaupungista on tullut ekosysteemi, joka vetää puoleensa tai hylkii asukkaita. Vuorovaikutteisuus asukkaiden ja päätöksentekijöiden kesken vaatii kaikilta toimijoilta raikasta ajattelua myös toimintatavoissa.
  Avainsanat smart city, älykäs kaupunki, virtuaalimaailmat, kaupunkisuunnittelu
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 1/2012 Sivu 10
Suomen Akatemian laserkeilauksen huippuyksikön vaikuttavuus
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä – Juha Hyyppä – Antero Kukko – Harri Kaartinen – Petri Rönnholm – Mikko Vastaranta – Markus Holopainen – Xiaowei Yu – Henrik Haggrén
  Lisätiedot Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen (FGI) professori Juha Hyypän johtama ­laserkeilauksen huippuyksikkö toimi vuosina 2014-2019. Huippu­yksikössä olivat mukana Aalto-yliopistosta professori Hannu Hyyppä, Helsingin yliopistosta professori Markus Holopainen ja Oulun yliopistosta professori Juha Kostamovaara tutkimus­ryhmineen. Aallosta huippuyksikköön osallistuivat MeMo- ja Foto-tutkimusyksiköt. Suomen Akatemia ­valitsee tutkimuksen huippuyksiköiksi uudistumis­kykyisiä, tieteellisesti erittäin korkeatasoisia ja yhteiskunnallisesti vaikuttavia tutkimusyhteisöjä. ­Laserkeilaustutkimuksen huippuyksikkö täytti nämä Suomen Akatemian vaatimukset. Olemme koonneet oheen muutamia ­huippuyksikön lukuisista saavutuksista.
  Avainsanat laserkeilaus, huippuyksikkö, Suomen Akatemia
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 3/2020 Sivu 4
Tarvitaanko rakennetun ympäristön alalla osaamispääoman johtamista?
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä
  Lisätiedot Osaamispääoman johtamisessa on huomioitava organisaation henkilö-, rakenne- ja suhdepääoma. Ihmisten ja organisaation toiminnan johtaminen vaatii jatkuvaa tiedon ?päivittämistä?, vastuiden uudenlaista jakamista ja nykyistä ketterämpää sekä monialaisempaa toimintaa ja tiimiä. Osaamispääoman johtamisen vieminen onnistuneesti osaksi organisaation toimintaa vaatii osallistuvaa johtamista ja tietojohtamisnäkökulmaa, johon johdolla ei aina riitä aika tai halu. Maailman kompleksisuus ja alati huomioitava monialaisuus sekä digitaalisuus asettavat lisäksi uudenlaisia vaatimuksia osaamiselle ja sen kautta tehtäville ratkaisuille ja tulkinnoille.
  Avainsanat osaamispääoma, osaaminen, johtaminen, motivointi, aineeton pääoma
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 3/2019 Sivu 18
Tekniikan tohtori, muotoilija Juho-Pekka Virtanen Geomatiikan moniosaaja
  Marika Ahlavuo
  Avainsanat henkilökuva, geomatiikka, 3D, tutkimus, kehitys, muotoilu
  Tyyppi Haastattelu  Osasto   Nro 1/2020 Sivu 18
Teknologiavientiä Japaniin - vuoristometsien arvokkaita puita kartoittamassa
  Marika Ahlavuo – Matti Vaaja – Hannu Hyyppä
  Lisätiedot Suomalaiset mobiililaserkeilauksen tutkijat ovat maailman ykkösiä ja siten kansainvälisestikin tunnustettuja julkaisujensa ja innovaatioidensa ansiosta. Tuoreen Aalto-yliopiston digitaalisen fotogrammetrian professorin Matti Vaajan kansainvälinen ura alkoikin syyskuussa työkomennuksella Japaniin.
  Avainsanat laserkeilaus, kartoitus, puusto, VR, virtuaaliteknologia
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 4/2017 Sivu 32
Tekoäly, digitalisaatio ja älykkäät kaupungit pääteemoina frankfurtin intergeo 2018 -tapahtumassa
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä
  Lisätiedot Lokakuussa Frankfurtissa järjestetyssä Intergeo-tapahtumassa esiteltiin jälleen alan uusimpia teknologioita ja sovelluksia. Intergeo on maailman johtavia tapahtumia geoinformaation, maanmittauksen, fotogrammetrian ja kaukokartoituksen alalla. Intergeossa esillä olevat teemat liittyivät digitalisaatioon, älykkäisiin kaupunkeihin, droneihin ja BIMiin. Tapahtumaan osallistuu niin päättäjiä, kehittäjiä kuin ostajia. Intergeoon osallistui yli 580 näytteilleasettajaa yli 35 maasta. Kävijöitä oli yli sadasta maasta yli 18 000. Suomalaisia paikalla oli totuttuun tapaan noin 100.
  Avainsanat Intergeo
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 4/2018 Sivu 4
Tieteen tila ja taso -raportti nostaa esille maankäyttöalan huippuja
  Juha Hyyppä – Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo – Eija Honkavaara – Matti Vaaja – Matti Kurkela – Antero Kukko – Harri Kaartinen
  Lisätiedot Suomen Akatemian johtamana laadittu tuore Tieteen tila ja taso -raportti on julkaistu. Siinä käytetään top 10 -indeksiä kuvaamaan eniten viittauksia saaneiden tieteellisten julkaisujen suhteellista osuutta kaikista julkaisuista.
  Avainsanat Suomen Tieteen tila ja taso, laserkeilaus, dronet, osaamiskeskittymä
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 4/2021 Sivu 28
Tilat yhteiskäyttöön – Urban Mill
  Kari Mikkelä – Lars Miikki – Hannu Hyyppä – Juho-Pekka Virtanen – Marika Ahlavuo
  Lisätiedot Maailmalla leviää ilmiö, jossa yhden teeman ympärille rakentuneet osaajayhteisöt jakavat yhteistä tilaa. Nämä tilat verkottuvat keskenään ja niiden välistä yhteistyötä tuetaan tietotekniikalla. Näissä yhteisöissä voivat kohdata eri alojen yliopisto-, yritys- ja julkisosaajat, jolloin toiminta rakentaa siltaa teorian ja käytännön välille. Aallon Design Factory (2008) ja Startup Sauna (2010) ovat jo tällaisia globaalistikin tunnettuja omien alojensa roolimalleja. Urban Mill aikoo jatkaa tätä perinnettä kaupunkiinnovaatioiden teemalla.
  Avainsanat EUE, Urban Mill, tilojen yhteiskäyttö
  Tyyppi Artikkeli  Osasto EUE – Ajatuksia ohjaava tekeminen  Nro 3/2013 Sivu 23
Toteutettuja monialaisia elinikäisen oppimisen käytänteitä organisaatioissamme
  Marika Ahlavuo – Elina Ylikoski – Kaisa Jaalama – Matti Kurkela – Jussi-Matti Kallio – Hannu Hyyppä
  Lisätiedot Tarve yksilön ja organisaation osaamisen päivittämiseen on haasteellinen tehtävä, mutta parhaimmillaan elinikäinen oppiminen toimii niin yksilön kuin organisaation parhaaksi ja tekee maailmasta paremman paikan asua ja elää. Palkkiona onnistuneesta toiminnasta voi olla kasvanut liikevaihto, uudet palvelut, lisäarvoa toiminnalle tuovat yhteistyökuviot, näkyvyys, julkaisut tai vaikkapa imago. Asenne on yksi tärkeimmistä taidoista, kun puhutaan elinikäisestä oppimisesta. Kouluttautumisvastuun sysääminen esim. työantajalle ei ole kovin tehokasta. Jos työnantaja ei pidä oma-aloitteisista työntekijöistä, niin sekin vaikeuttaa oppimista. Sitä enemmän osaamisvajeita on, mitä enemmän teoria tai käytäntö, tai jopa molemmat puuttuvat. Artikkelissa on kuvattu muutamia poimintoja elinikäisen oppimisen käytänteistä.
  Avainsanat oppimismahdollisuudet, yrittäjyys, uraohjaus, digitaalisuus, elinikäinen oppiminen
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 1/2019 Sivu 8
Tulevaisuuden avoimet kaupunkimallit
  Juho-Pekka Virtanen – Arttu Julin – Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo – Juha Hyyppä
  Lisätiedot 3D-kaupunkimalleja on kehitetty ja sovellettu jo yli kymmenen vuoden ajan. Niiden kehitykseen ovat vaikuttaneet niin mittausteknologian kuin tietojärjestelmien kehitys, kaupunkien tarpeet sekä rakennus- ja infrasuunnittelun toimintatapojen muutos kuten tietomallipohjainen suunnittelu.
  Avainsanat kaupunkimalli, sovelluskehitys, peliteollisuus, pelimoottori, paikkatieto
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 4/2017 Sivu 20
Tulevaisuuden elinehto: Tiedon, taidon ja osaamisen välittäminen
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä
  Lisätiedot Kuinka yksilöiden osaaminen saadaan jalostumaan ja välittymään maanmittausalan ja muiden alojen tiedon tarvitsijoiden kesken? Mikä on maanmittausalan kriittinen osaaminen ja mitkä ovat osaamis- ja koulutustarpeet? Kuinka tunnistetaan uudenaikainen osaaminen?
  Avainsanat maanmittausalan koulutus, osaamisen kehittäminen, osaaminen
  Tyyppi Artikkeli  Osasto Maanmittausalan koulutus  Nro 4/2010 Sivu 37
Tulevaisuuden teknologia sen ­todistaa: Kirkonrakentaminen uudistui 1800-luvulla
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä – Risto Känsälä
  Lisätiedot Aalto-yliopiston Rakennetun ympäristön ­mittauksen ja mallinnuksen instituutin (MeMo) tutkijat ovat mitanneet ja mallintaneet kuluvana vuonna Seinä­joella sijaitsevaa Ylistaron kirkkoa. Mittaukset liittyvät tekeillä olevaan dokumentti­elokuvaan ”Näin rakennettiin Ylistaron kirkko”. Dokumentissa tullaan hyödyntämään taustamateriaalina mm.  valokuvia, valittuja dokumentteja ja seurakunnan arkistoa sekä 3D-mittauksista käsiteltyä 3D-aineistoa. Dokumenttielokuvan julkaisuajankohta ajoittunee kirkon 170-vuotis­juhlavuoteen 2022. Dokumentti käsittelee ”Komiaksi kirkoksi” kutsutun kirkon rakennus­vaiheita vuosina 1847–1852 ja sen toteuttaa Elokuvayhdistys Filmiä ja valoa ry.
  Avainsanat 3D, kirkot, 1800-luku, Kuorikosket, Engel, Lohrmann, fotogrammetria
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 3/2022 Sivu 22
Vaikuttaako liikkuminen pienten lasten matemaattisiin taitoihin?
  Marika Ahlavuo – Pirjo Aunio – Hannu Hyyppä – Juha Hyyppä
  Lisätiedot Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan Active Numeracy (Matemaattiset oppimisvaikeudet ja liikkuminen) -tutkimusryhmä tutkii matemaattisten taitojen kehitystä ja niissä ilmeneviä oppimisvaikeuksia. Tutkimusryhmä on ottanut strategisia askeleita kohti monitieteisyyttä muodostuen nyt erityisopetuksen, kasvatustieteen, psykologian ja liikuntatieteiden sekä laser- ja anturiteknologian tutkijoista. Yhtenä ryhmän tavoitteena on saada eri alan ammattilaiset täydentämään toistensa osaamista. Sen toisena tavoitteena on löytää keinoja tunnistaa ja tukea sellaisia lapsia, joilla on matemaattisten taitojen oppimisessa vaikeuksia. Yhteistyötä tiivistettiin Helsingin ja Jyväskylän yliopistojen ja Aalto-yliopiston sekä Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen kanssa vuonna 2020.
  Avainsanat matematiikka, oppiminen, liikunta, paikannus
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 3/2021 Sivu 14
Valttina kansainvälisyys
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä – Markku Markkula – Juha Hyyppä
  Lisätiedot Kansainvälisyys on arjessamme. Se on muotoutunut osin digitalisoitumisen ja osin EU:n myötä nykyisiin uomiinsa. Jatkuvat yhteydet verkostoihin on mahdollistettu jopa älypuhelimella 24/7. Yrityksille kansainvälisten asiantuntijoiden verkosto tuo kilpailuetua ja päivittää kansainvälistä osaamista. Kansainvälisiä huippuosaajia voidaan hyödyntää laajemminkin alueellisesti heidän osaamistaan määrätietoisesti yhteisöllistämällä.
  Avainsanat EUE, kansainvälisyys
  Tyyppi Artikkeli  Osasto EUE – Ajatuksia ohjaava tekeminen  Nro 3/2013 Sivu 34
Vetovoimaa maanmittausalan ja erityisesti geomatiikan näkyvyyteen A?!â€
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä
  Lisätiedot Aalto-yliopiston laajentuminen tuo maanmittausalalle lisää kaupallista ja taiteellista asiantuntemusta, jolloin visuaalisen digitaalisen markkinoinnin merkitys korostuu.
  Avainsanat maanmittaus, popularisointi, imago, markkinointiviestintä, opetus, vaikuttavuus
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 1/2010 Sivu 34
Virtuaalitodellisuudesta ratkaisu kiinteistön ylläpidon koulutukseen
  Juho-Pekka Virtanen – Ari Laitala – Päivi Suihkonen – Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo – Arttu Julin – Matti Kurkela
  Lisätiedot Virtuaalitodellisuus (VR) on ­kypsynyt opetusteknologiaksi, joka ­mahdollistaa tekemällä oppimisen ­uusilla ­virtuaalisilla tavoilla. ­Hyödyntämällä rakennetun ­ympäristön 3D-malleja ­virtuaalitodellisuuden sovelluksissa myös kiinteistöalan koulutus voi saada ­merkittävän uuden resurssin.
  Avainsanat virtuaalitodellisuus, 3D, digioppiminen, pelillistyminen, oppimisympäristö, kiinteistöjen ylläpito, kiinteistönhoito, rakennettu ympäristö
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 3/2020 Sivu 34
Visualisointeja tieteen, taiteen ja talouden välimaastossa: 3D-artisti
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä – Hannu Handolin – Juho-Pekka Virtanen – Arttu Julin – Sebastian Aho – Toni Rantanen – Tuomas Turppa – Matti Kurkela
  Lisätiedot Interaktiivisia kokemuksia varten käytetään yhä enemmän peliteollisuudelle suunnattuja sovelluksia ja työtapoja. Luovan alan osaajana 3D-artisti voi loihtia mitta-aineistoista virtuaalisiin vierailuihin sopivia tiloja, joissa voidaan yhtälailla kokea, kouluttaa kuin kommunikoida. Artisti voi toteuttaa syvyyskameralla ohjattavia hahmoja, jotka esiintyvät toivotun yleisön edessä tai tehdä 3D-mallin harvinaisesta museoesineestä virtuaalisesti tarkasteltavaksi. Välillä työpöydällä on "digitaalista savea", jota muokataan digitaalisen kynän ja tabletin avulla, kun taas välillä artistin työ keskittyy pelimoottorissa ohjelmointiin. Mitä 3D-artistit oikeastaan tekevät osana T&K:ta? Voisivatko 3D-artistit ratkaista myös maanmittausalan teknologian toimittajien ja sen käyttäjien välisen tuotanto-ongelman?
  Avainsanat 3D-artisti, grafiikka, visuaalisuus, 3D, luovat alat
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 2/2020 Sivu 26
Visualisointi, muotoilu ja maanmittausosaaminen rakennetun ympäristön suunnittelussa
  Matti Kurkela – Juho-Pekka Virtanen – Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo – Petri Rönnholm
  Lisätiedot Uudenlainen kaupunkikehittäminen vaatii muotoilu- ja mittausosaamisen yhdistämistä. Mutta taipuuko muotoilija mittausosaamisen hyödyntäjäksi ja onko mittausosaaminen hyödyllistä muotoilijalle kaupunkikehittämisessä. Kuinka luova taideala taipuu insinöörikulttuurissa?
  Avainsanat EUE, visualisointi, muotoilu
  Tyyppi Artikkeli  Osasto EUE – Ajatuksia ohjaava tekeminen  Nro 3/2013 Sivu 31
What It Takes to Refine World-Class Research into High-Class Education
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo – Markus Holopainen – Mikko Vastaranta – Petteri Alho – Juha Hyyppä – Henrik Haggrén – Petri Rönnholm – Tommi Hollström – Ninni Saarinen
  Lisätiedot The challenge facing the research and educational community is to serve as an active participant in the global knowledge network. Co-operation between multidisciplinary cultures is part of daily life of world-class research in which information must change hands as well as produce new, futureoriented activity. Success of research is highly linked to success in highquality education and impact of both the research and teaching. World-class research also brings employment to industry and researchers themselves.

[NOTE: In addition to the authors mentioned above, Harri Kaartinen, Juho-Pekka Virtanen and Matti Kurkela also have acted as authors of the article.]

  Tyyppi Artikkeli  Osasto EDU  Nro 3a/2013 Sivu 32
Yritysyhteistyö ammattikorkeakoulujen soveltavan tutkimuksen ja kehityksen vahvuutena
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä – Juhani Talvela
  Lisätiedot Ammattikorkeakoulujen rooli aluekehityksen ja elinkeinorakenteen uudistajina on korostumassa ammattikorkeakoululain ja vuoden alusta voimaan tulleen rahoitusmallin myötä. Yliopistojen siirtyessä vahvemmin perustutkimukseen myös hyvin koulutetut tohtorit ja lisensiaatit näkevät ammattikorkeakoulun varteenotettavana kotimaisena työnantajana.
  Avainsanat ammattikorkeakoulu, Metropolia, Kyamk, TKI, Aalto-yliopisto, yritysyhteistyö, koulutus, tulevaisuudentutkimus, startup
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 1/2014 Sivu 30
Älykaupungit vaativat ­enemmän rakentamisen kiertotalous- ja ­paikkatieto-osaamista
  Marika Ahlavuo – Lars Miikki – Anne-Marie Mäntylä – Anna-Stina Tähkävuori – Matti Vaaja – Hannu Hyyppä
  Lisätiedot Pääkaupunkiseudun kolme merkittävää rakennetun ympäristön alan oppilaitosta Metropolia Ammattikorkeakoulu, Aalto-yliopisto ja Stadin ammatti- ja aikuisopisto omaavat vahvan yhteisen tahtotilan alan vaikuttavuuden ja yhteistyön edistämiseen. ­Yhteistoiminta ­laajenee vähitellen myös kohti kiertotaloutta ja ­paikkatieto-­osaamista. Euroopan rakennerahastot 2021–2027 ovat yhtenä toimintalinjanaan määritelleet hiilineutraalin Suomen, jossa tavoitteena on edistää energiatehokkuutta ja kiertotaloutta sekä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Oppilaitosyhteistyön tavoitteena on kytkeä olemassa olevat hankkeet vauhdittamaan teoriaosaamisen lisäksi käytännön- ja soveltavan osaamisen siirtoa älykaupunkien tarpeisiin.
  Avainsanat rakennettu ympäristö, kiertotalous, paikkatieto-osaaminen, oppilaitosyhteistyö, ekosysteemi
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 3/2023 Sivu 4
Älykäs elinympäristömme vaatii uudenlaista julkaisu- ja popularisointikulttuuria
  Hannu Hyyppä – Marika Ahlavuo
  Lisätiedot Yhteiskunnan kannalta tieto on arvokasta vasta, kun sitä voidaan hyödyntää osana hyvinvointia. Uudet teknologiat ja viestintämenetelmät avaavat mahdollisuuksia yhä pirstaloituneemmalle näkyvyydelle. Popularisointi- ja julkaisutoiminta ovat opetus- ja tutkimusorganisaatioiden menestyksekkään toiminnan edellytyksiä.
  Avainsanat popularisointi, julkaisutoiminta, opetus, opiskelu, osaamisverkosto, H-indeksi, Learning Cafe, Urban Mill
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 1/2013 Sivu 6
Älykästä erikoistumista rakennus- ja kiinteistöalalle
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä – Mika Lindholm – Juha Hyyppä
  Lisätiedot Metropolia Ammattikorkeakoulun rakennusja kiinteistöala, Aalto-yliopiston Rakennetun ympäristön mittauksen ja mallinnuksen instituutti sekä Geodeettinen laitos ratkoivat yhdessä, miten Suomen innovaatio- ja tutkimusjärjestelmän tulisi tuottaa yhteisvoimin osaamista ja kilpailukykyä. Tuloksena syntyi ”Yhteistä tulevaisuutta rakentamassa ja kartoittamassa” -julkaisu, joka perustuu yhteisiin poikkitieteellisiin avauksiin, käynnissä oleviin tutkimushankkeisiin ja käynnistyviin yhteistyöalustoihin alan uudenlaisen toiminnan vauhdittamiseksi. Julkaisun ovat mahdollistaneet yli 40 rakennus- ja kiinteistöalan huippuosaajaa vuosien 2013 ja 2014 aikana mm. Seinäjoen ja Kymen ammattikorkeakouluista sekä Helsingin, Turun ja Islannin yliopistoista.
  Avainsanat tutkimus- ja kehitysyhteistyö, rakennus- ja kiinteistöala, kilpailukyky, yliopisto, korkeakoulu
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 1/2015 Sivu 6

Annetulla hakuehdolla löytyi 70 artikkeli(a).

Uusi haku